Już niedługo jedzenie czekolady może stać się dobre dla zdrowia
Wszyscy uwielbiamy czekoladę, niestety wiemy także, że jest ona bogata w tłuszcz. Jednak to właśnie tłuszcz nadaje czekoladzie smak, któremu trudno sie oprzeć - jedwabiście gładką teksturę i tą właściwość, dzieki której rozpuszcza się ona w ustach, ale potrafi "chrupnąć", gdy się ją rozłamuje.
Trzymanie sie z dala od czekolady może być niezwykle ciężkie dla niektórych z nas. A co, jeśli można byłoby się nią objadać bez końca i bez wyrzutów sumienia?
Naukowcy z University of Warwick odkryli metodę, dzięki której poczujemy się choć trochę mniej winne za objadanie się tym słodkim smakołykiem. Znaleziono sposób na to, aby utrzymać wszystkie cechy, za które kochamy czekoladę, a jednocześnie ją "odtłuścić", dzięki dodatkowi soku owocowego. Badania wykazały, że dodając sok pomarańczowy lub żurawinowy do mlecznej, białej i gorzkiej czekolady, można zastąpić aż do 50% tłuszczu w czekoladzie.
Chociaż zastosowana technologia nadaje czekoladzie wyraźnie owocowy smak, można go zmniejszyć dodając wodę i niewielką ilość witaminy C zamiast soku owocowego. Kto by pomyślał, że możemy dożyć dnia, w którym czekolada będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa i pożywna??
Ocena
- Dodaj komentarz
- 3923 widoki
Co to za bzdet? Przecież to
Co to za bzdet?
Przecież to nie od tłuszczów się tyje (bo tych organizm nie potrafi składować), a od cukrów, które dzięki insulinie są przetwarzane na tkankę tłuszczową.