Truskawki i jagody obniżają ryzyko ataku serca u kobiet
Spożywanie trzech lub więcej porcji owoców jagodowych i truskawek tygodniowo może pomóc kobietom zredukować ryzyko powstania zawału serca o jedną trzecią - tak wynika z najnowszych badań prowadzonych na University of East Anglia we współpracy z the Harvard School of Public Health.
Wyniki badań przeprowadzonych na 93 000 kobiet w wieku powyżej 18 lat sugerują, ze spożywanie tych owoców już co drugi dzień będzie miało wyraźny wpływ na stan zdrowia kobiet w terminie późniejszym. U kobiet, które spożywały najwiecej truskawek i jagód stwierdzono zmniejszenie aż o 32% prawdopodobieństwa wystąpienia u nich ataku serca.
Naukowcy wierzą, że związane jest to z występowaniem w tych owocach dużej zawartości naturalnych antyoksydantów, zwanych antocyjanami (z klasy flawonoidów), które zapobiegają blokowaniu się tętnic i mają korzystny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy. Największa ilość antocyjanów znajduje się w skórce owoców.
Owoce jagodowe i truskawki można łatwo włączyć do diety, jako dodatek do koktajli, sałatek czy muesli. Nalezy pamiętać, ze każdy taki posiłek obniża ryzyko ataku serca.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 10295 widoków