Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko ataku serca i udaru mózgu
Dieta śródziemnomorska jest dobrze znaną bronią w walce z chorobami serca. Aby zbadać naukowo jej efektywność, hiszpańscy naukowcy wykonali serie badań porównujących dietę śródziemnomorską z dietą niskotłuszczową.
U uczestników badania analizowano ilość ataków serca, udarów mózgu i zgonów powodowanych chorobami układu krążenia. Po prawie pięciu latach badań rezultaty okazały się tak jednoznaczne, że - jak poinformowano w internetowym wydaniu New England Journal of Medicine - nie było sensu ich kontynuować.
Okazało się, że grupa badanych , która odżywiała się według zasad diety śródziemnomorskiej, bogatej w oliwę z pierwszego tłoczenia, miała najmniejsze problemy z sercem i najniższy wskaźnik zgonów spowodowanych chorobami serca. W porównaniu z osobami stosującymi dietę niskotłuszczową, stwierdzono u nich także aż o 30% mniejsze ryzyko zawałów serca, udaru mózgu lub śmierci spowodowanych chorobami serca.
Biorący udział w badaniu uczestnicy zgodzili się zastąpić czerwone mięso - mięsem białym z drobiu i jeść minimalnie trzy porcje ryb i trzy porcje owoców w tygodniu i conajmniej dwie porcje warzyw dziennie. Badani musieli także spożyć 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie. Oliwa z pierwszego tłoczenia zawiera wiele związków korzystnych dla serca, jak polifenole i witaminę E (tokoferole , które obniżają poziom czynników zapalnych, odpowiedzialnych za powstawanie chorób serca).
Wyniki tych badań stanowią dowód na to, że dieta śródziemnomorska może odegrać ogromną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób serca.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 3717 widoków