Suplementowanie olejów rybnych podczas ciąży może zmniejszyć szanse na alergię Twojego dziecka

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Badania przeprowadzone przez Imperial College w Londynie dowiodły, że codzienna suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 podczas ciąży oraz w ciągu kilku pierwszych miesięcy karmienia piersią może zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowej u dzieci.

Nie od dziś wiadomo, że dieta stosowana w trakcie ciąży przekłada się na stan zdrowia dziecka. Wygląda jednak na to, że są to na tyle zaawansowane procesy, że może od nich zależeć nawet fakt, czy w przyszłości wystąpi u dziecka alergia pokarmowa.

 

Alergie pokarmowe, na przykład na orzechy, jaja, mleko oraz pszenicę, stanowią coraz powszechniejszy problem i mogą znacznie uprzykrzać codzienne życie, zwłaszcza gdy chce się zjeść posiłek poza domem. Z naukowego punktu widzenia alergie są spowodowane nieprawidłowym działaniem układu odpornościowego i jego agresywną reakcją na niektóre nieszkodliwe pokarmy. Objawami mogą być wysypki, obrzęki, wymioty oraz problemy z oddychaniem.

 

Naukowcy z Imperial College w Londynie postanowili poszukać jakichkolwiek działań profilaktycznych, które mogłyby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dzieci. Jak się okazuje, sporą część ryzyka może odjąć dieta matki podczas ciąży – obejmująca suplementację olejów rybnych, a także probiotyków.

Nie należy zapominać, że zarówno oleje rybne, jak i probiotyki, są zdrowe same w sobie, przez co i tak warto starać się je spożywać. Oleje rybne znajdują się w tłustych rybach, w szczególności w pstrągu, makreli, tuńczyku, śledziu, sardynce oraz w łososiu - filety tych ryb mogą zawierać do 30% oleju.

 

Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3, tłuste ryby są także dobrym źródłem witamin A i D. Obecnie zaleca się jednak, aby kobiety w ciąży spożywały nie więcej niż 2 porcje tłustych ryb w tygodniu, ze względu na poziom rtęci, który występuje w niektórych z nich, dlatego w tym przypadku lepiej sięgnąć po apteczny suplement.

 

Także zalecane przez lekarzy probiotyki stanowią żywe organizmy, które mogą poprawić kondycję jelit, lecząc określone dolegliwości trawienne oraz wspomagając system immunologiczny. Znajdziemy je na przykład w kiszonkach i sfermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen