Stosowanie wody po gotowaniu ryżu może przyspieszyć porost włosów

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Uroda Azjatek słynie przede wszystkim z ich lśniących, gładkich, mocnych i długich włosów. Warto więc zastanowić się jaką pielęgnację stosują, już od czasów dworu cesarskiego. Jak się okazuje, tym sekretem może być woda ryżowa.

Ryż słynie z bogactwa witamin, minerałów oraz aminokwasów, które mają dobry wpływ na nasz stan zdrowia. Jak się okazuje, spożywanie ryżu to nie wszystko co możemy zrobić z tym produktem. Przede wszystkim, nie wylewajmy wody po gotowaniu ryżu! Jeśli jej nie solimy, z powodzeniem może zostać zastosowana jako odżywcza maska do włosów.

 

Gotujemy ryż przez 30 minut, a gdy woda zmieni kolor na mleczny, odcedzamy ugotowane ziarna, a wodę przelewamy do osobnego naczynia, aby ostygła. Wodą ryżową możemy nawilżać nasze włosy w ciągu dnia, rozpylając ją przy pomocy atomizera lub robić odżywcze płukanki. Dzięki regularnemu stosowaniu wody ryżowej możemy nie tylko poprawić kondycję naszych włosów, ale także przyspieszyć ich wzrost.

 

 

Woda po gotowaniu ryżu świetnie nada się także dla naszej skóry. Znajdują się w niej kwas ferulowy i alantoina, które jest doskonałymi przeciwutleniaczami i działają przeciwzapalnie na naszą skórę. W efekcie nasza skóra będzie odżywiona, oczyszczona i przede wszystkim piękna.  

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen

Komentarze