Co jeść na śniadanie, aby nie przytyć

www.123rf.com

Zdrowe, zbilansowane posiłki powinny być podstawą zbilansowanej diety. Prawidłowo skomponowane śniadanie potrafi obudzić nasz organizm, zapewniając jednocześnie witalność i energię na cały dzień. Niektóre produkty zjedzone rano mogą pomóc nam również przyspieszyć proces spalania kalorii.

 

Białko wzmacnia mięśnie. Im więcej tkanki mięśniowej w naszym organizmie, tym więcej kalorii nasz organizm potrzebuje. Aby wspomóc budowanie mięśni, najlepiej zjadać na śniadanie co najmniej 20 gramów białka. Ideałem byłby na przykład grecki jogurt wymieszany z posiekanymi orzechami i dowolnymi owocami. Jogurt grecki jest gęstszy, niż zwykły jogurt i ma niską zawartość tłuszczu. Warto pamietać, że także jajka są cennym źródłem białka.

 

Ostre przyprawy posiadają zdolność do przyspieszania metabolizmu. Kapsaicynoidy, związki chemiczne odpowiedzialne za ostry, pikantny smak, można znaleźć na przykład w pieprzu, ostrej papryce i wielu innych ostrych przyprawach korzennych. Wystarczy zjeść na śniadanie pszennego tosta z jajkiem i plasterkami avokado, na końcu polewając go obficie ostrym sosem, aby spalić sporą część nadmiarowych kalorii.

 

Zielona herbata, ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, nie tylko chroni przed wieloma chorobami, utrzymuje skórę w dobrej kondycji, ale jest także silnym aktywatorem metabolizmu. Kofeina, w połączeniu z pozostałymi składnikami zawartymi w zielonej herbacie, powoduje znaczny wzrost metabolizmu.

 

Przeprowadzone badania udowodniły, że osoby z niedoborem wapnia często mają zwolniony metabolizm. Dlatego dobrym pomysłem na śniadanie będą więc produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu: jogurty, sery, mleko. Półtorej szklanki mleka to aż 1/4 dziennego zapotrzebowania na wapń. W połączeniu z pokrojonym bananem, jagodami, cynamonem, suszonymi owocami i posiekanymi orzechami, mleko stworzyć może idealną dla naszej sylwetki kompozycję śniadaniową.

 

 

Ocena

Brak głosów