Warzywa z supermarketów to nie tylko samo zdrowie
Naukowcy ujawnili listę najniebezpieczniejszych produktów oferowanych konsumentom w supermarketach. Według najnowszych badań największe ryzyko dla zdrowia człowieka stanowią opakowania mieszanek sałat gotowych do spożycia "bez mycia". Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wilekiej Brytanii.
Okazuje się, że w opakowaniach z różnymi rodzajami sałat, przeznaczonych do spożycia na surowo, znaleziono bakterie i pasożyty, które można zabić tylko przy pomocy obróbki termicznej lub środków chemicznych.
Może się więc okazać, że w spożywanym przez nas hamburgerze zdrowszy będzie kotlet, niż sałata, która jest wewnątrz tego hamburgera.
Konsumenci, którzy kupują i jedzą "mytą" sałatę z takich opakowań narażają się na ryzyko zakażenia Cryptosporidium, Salmonellą i Listerią.
Niedawno media donosiły, że świeży szpinak w opakowaniach stał sie przyczyną epidemii Cryptosporidium w Wielkiej Brytanii, w wyniku czego 300 osób uległo zarażeniu.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 10455 widoków