Które owoce warto jeść podczas ciąży?

Źródło: pixabay.com

Dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych ma kluczowe znaczenie dla kobiet w ciąży. Nasza dieta zapewnia płodowi niezbędne dla wzrostu oraz rozwoju składniki odżywcze. Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowa dieta opiera się na dużej ilości owoców, warzyw, pełnych ziaren, chudego białka oraz zdrowych tłuszczów. Jednak nie jest już tak prostą kwestią wybór konkretnych owoców, które najlepiej sprawdzą się do konsumowania podczas ciąży.

Morele

Te owoce zawierają: witaminy A, C i E, wapń, żelazo, potas, beta karoten, fosfor oraz krzem. Wszystkie te składniki odżywcze pomagają w rozwoju dziecka. Dodatkowo żelazo może zapobiegać anemii, a wapń wspomoże zdrowie kości.

Pomarańcze

To doskonałe źródło: kwasu foliowego oraz witaminy C. Ich spożywanie może zapobiegać uszkodzeniom komórek i wspomaga wchłanianie żelaza. Ponadto kwas foliowy zawarty w pomarańczach zapobiega nieprawidłowościom w rozwoju układu nerwowego dziecka.

Mango

W tych owocach znajdziemy sporą dawkę witaminy C oraz witaminy A. Druga z witamin odpowiada za odporność dziecka i mniejsze ryzyko powikłań poporodowych.

Gruszki

Dostarczają wielu składników odżywczych, m.in. błonnika, potasu oraz kwasu foliowego. Błonnik podczas ciąży także jest w cenie, ponieważ łagodzi powszechne podczas tego stanu zaparcia. Potas korzystnie wpływa na zdrowie serca zarówno kobiety, jak i dziecka. Pobudza również regenerację komórek.

 

 

Granaty

To doskonałe źródło witaminy K, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, białka oraz błonnika. Badania wykazały, że picie soku z granatów może pomóc zmniejszyć ryzyko uszkodzenia łożyska.

Awokado

To prawdziwy super-owoc. Konsumując go, przyswajamy witaminy C, E i K, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy z grupy B, potas oraz miedź. Zdrowe tłuszcze zawarte w awokado dostarczają energii i pomagają zapobiegać uszkodzeniom nerwowym, wzmacniają również komórki odpowiedzialne za budowę skóry i tkanek mózgu.

Banany

Również odżywcze owoce, oferują w swoim składzie witaminę C, potas, witaminę B-6 oraz błonnik. Istnieją dowody naukowe, które świadczą o tym, że witamina B-6 może łagodzić nudności odczuwane podczas wczesnej ciąży.

Winogrona

Spożywanie winogron podczas ciąży to także dobre rozwiązanie. Zawierają one witaminę C i K, kwas foliowy, przeciwutleniacze, błonnik, kwasy organiczne oraz pektynę. Antyoksydanty obecne w winogronach mogą uchronić nas przed występowaniem infekcji.

Jabłka

To doskonałe źródło witamin A i C, błonnika oraz potasu. Jedno z badań wykazało, że spożywanie jabłek w czasie ciąży może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju astmy oraz alergii u dziecka.

 

Ocena

Brak głosów
0
0
Brak głosów.