Co zmienić w swojej diecie podczas upałów?

Źródło: freeimages.com

Latem podczas wysokich temperatur organizm o wiele szybciej traci płyny. Dlatego tak ważne jest aby zwrócić uwagę na to żeby razem z płynami dostarczyć także cenne pierwiastki. Co zatem jeść i pić żeby w upalne dni czuć się dobrze i komfortowo?

 

Warzywa i owoce są bardzo bogate w mikro oraz makroelementy. Dlatego właśnie latem, kiedy są bardzo wysokie temperatury, dobrze jest jeść ich więcej niż zalecane przez Światową Organizację Zdrowia minimum, czyli 400 gram. Na naszą szczególną uwagę powinien zasługiwać arbuz. Składa się on w 92% z wody i ma bardzo niską wartość energetyczną. Dodatkowo także zawiera w sobie wapń, magnez, potas, żelazo i sód. Bardzo podobny wpływ na nasz organizm może mieć także gruszka czy też melon.

W upalne dni dobrze jest też przestawić się na sałatki, które są uzupełnione makaronem pełnoziarnistym, kawałkami mięsa lub sera. Owoce, warzywa oraz makarony pełnoziarniste powinny stanowić główną grupę produktów, która wchodzi w skład obiadów czy też lunchy. Zyskujemy wtedy pewność, że w organizmie nie zabraknie ważnych mikro i makroelementów,

Według WHO jedna szklanka soku, czyli 200 ml, może skutecznie zastąpić jedną z porcji owoców lub warzyw. Jednak w upalne dni po sok powinno się sięgać częściej. Nie dość, że świetnie uzupełniają płyny w organizmie to jeszcze dostarczają znaczne ilości substancji mineralnych. 

Źródłem praktycznie wszystkich ważnych składników odżywczych jest sok pomidorowy. Można znaleźć w nim nie tylko potas, ale także magnez, fosfor oraz witaminy: C, E, K i B6.Jest także świetnym źródłem błonnika , dzięki czemu zaspokaja nie tylko pragnienie ale i głód. 

 

 

Ocena

Brak głosów