Zbyt późne kolacje mogą szkodzić Twojemu sercu

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

W ostatnim czasie pojawiły się nowe wyniki badań, które sugerują, że czas spożywania posiłków w szczególny sposób wpływa na zdrowie kobiet. Jedzenie zbyt później kolacji może skutkować eskalacją stanu zapalnego w organizmie. To z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 lub choroby serca. Szczegółowe wnioski zaprezentowano podczas konferencji American Heart Assiociation w Filadelfii.

Dotychczasowe metody zapobiegania chorobom serca u kobiet koncentrowały się przede wszystkim na tym, co jemy i ile jemy. Rzadziej zwracano uwagę na pory spożywania posiłków, argumentując to przede wszystkim faktem, że największe znaczenie ma odpowiedni bilans kaloryczny. Okazuje się jednak, że sprawa nie jest aż taka prosta.

Jedno z ostatnich badań wykazało, że spożywanie posiłków we wczesnych porach dnia pomaga w odchudzaniu, natomiast jedzenie o późnych godzinach sprzyja przybieraniu na wadze i spowalnia metabolizm. Inne, podobne badanie przeprowadzone na myszach i ludziach wykazało, że stałe pory posiłków pomagają lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. Szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia jest spożywanie wysokokalorycznych kolacji. Wpływają one negatywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego kobiet.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Nowego Jorku wzięło udział 112 zdrowych kobiet w różnym wieku, jednak średnia wynosiła 33 lata. Na początku i na końcu badania oceniono stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego uczestniczek. Do oceny kondycji zdrowotnej kobiet wykorzystano zmienne takie, jak ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru we krwi, informacje o aktywności fizycznej, stosowanej diecie, wadze oraz nałogach.

Uczestniczki korzystały również z dzienników żywności, które zainstalowano na ich telefonach. Zgłaszały w ten sposób co i kiedy jadły przez kolejne 12 miesięcy. Szczególnie to pomogło badaczom w weryfikacji, jak pory spożywania posiłków wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego u kobiet.

Wnioski naukowców okazały się zaskakujące. Badanie ujawniło, że kobiety spożywające więcej kalorii po godzinie 18 miały gorsze wyniki zdrowotne. Każdy 1% wzrostu kalorii z żywności zjedzonej po godzinie 18 korelował ze wzrostem ciśnienia krwi i przyrostem masy ciała. Gorzej prezentował się także poziom cukru we krwi, który rósł u uczestniczek ponad normę.

Naukowcy dowiedli, że nawet jeśli jemy tyle samo kalorii w ciągu dnia, mogą one różnie wpływać na stan zdrowia organizmu, zależnie od pory ich spożycia. Konsekwentne zarządzanie porami posiłków może zatem pomagać w zmniejszeniu ryzyka chorób serca. Badacze dodają jednak, że dla pełnej wiarygodności wyników należy powtórzyć badania na większej grupie uczestniczek różnych narodowości, ponieważ 44% próby badawczej stanowiły Hiszpanki.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen