Potrawy z dyni poprawiają trawienie i stan skóry

Źródło: pixabay.com

Nie musisz czekać do jesieni, żeby kupić dynię, ale niemal każdemu ta roślina kojarzy się z pierwszym jesiennym chłodem. Właściwie najlepszy czas na gotowanie dyniowych przysmaków to sierpień. Z tego warzywa powstają pyszne zupy kremowe, aromatyczne zapiekanki, ciasta i lekkie płatki zbożowe. Dynia jest także „magazynem” żelaza i innych witamin.

 

Uwielbiamy dynię za jej konsystencję i wielofunkcyjność. Można ją łączyć z innymi składnikami lub gotować jako dodatek. Jej miazga zawiera rzadką witaminę T, która jest dobra dla krwi. Duża ilość błonnika pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i ogólnie na proces trawienia.

 

Kolejną zaletą jedzenia dyni jest zdrowa i piękna skóra. Pieczoną dynię należy łączyć ze zdrowym tłuszczem. Wtedy karotenoid dobrze się rozpuści, przyswoi i zamieni w witaminę A. To on poprawia stan skóry i przygotowuje ją na zimę, aby się nie spierzchła.

 

Nawiasem mówiąc, nie można zapominać o zaletach pestek dyni. Zawarte w nich substancje działają na organizm człowieka jako lek przeciwdepresyjny. Dlatego zjedzenie garści pestek dyni poprawi nastrój każdego człowieka.

 

Ocena

Brak głosów
0
0
Brak głosów.