Pomadki i błyszczyki zawierają toksyczne metale

Kategorie: 

www.sxc.hu

Szminki i błyszczyki zawierają toksyczne metale, które mogą zwiększać ryzyko powstania problemów zdrowotnych. Niektórzy ludzie, zwłaszcza kobiety w ciąży i młodzież, powinni zachować szczególną ostrożność podczas stosowania tych kosmetyków.

 

 

Jak donoszą naukowcy - szminki i błyszczyki dają nam nieco więcej, niż tylko kolorowe pocałunki. Zgodnie z nowym badaniem, przeprowadzonym przez naukowców z Kalifornii, produkty te zawierają ołów, kadm, chrom, aluminium i pięć innych metali toksycznych. Zespół badawczy przetestował 32 różne błyszczyki i szminki, powszechnie dostępne i sprzedawane w drogeriach i hipermarketach. Niektóre metale wykryto w takich stężeniach, które mogą powodować potencjalne problemy zdrowotne.

 

Naukowcy jednak nie podali nazw marek kosmetyków, które poddawane były badaniu. Jedynie US Food and Drug Administration udostępniło na swojej stronie listę szminek zawierających ołów. W najnowszym badaniu, zawartość ołowiu stwierdzono w 24 z 32 produktów, ale w stężeniu zazwyczaj niższym od dopuszczalnych stężeń.

 

Zwyczajne, codzienne używanie tych kosmetyków nie powinno stwarzać zagrożenia, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na dzieci, które lubią bawić się kosmetykami, ponieważ żaden poziom ołowiu nie jest dla nich bezpieczny. Osoby intensywnie stosujące kosmetyki, powinny rozważyć zmniejszenie częstotliwości i intensywności wykonywanego makijażu. Nie stwierdzono natomiast żadnej zależności pomiędzy zawartością toksycznych metali, a kolorami kosmetyków. Nie udowodniono również, aby w błyszczykach było więcej toksycznych metali, w porównaniu do szminek lub odwrotnie.

 

To nie pierwsze badanie poświęcone toksynom w szminkach. W 2007 Campaign for Safe Cosmetics testował 33 produkty do ust i stwierdził, że 61% zawierało ołów, niektóre na tyle wysokim poziomie, że wywołały niepokój badaczy.

 

Obecnie naukowcy poszli nieco dalej - oszacowali ryzyko w oparciu o stężenia wykrytych w kosmetykach metali oraz o potencjalne, dzienne spożycie ich przez użytkowników. Porównano te informacje z istniejącymi, oficjalnymi wytycznymi zdrowotnymi, dotyczącymi dopuszczalnych poziomów spożycia. Naukowcy skoncentrowali się na szminkach i błyszczykach, ponieważ ci, którzy je stosują - zjadają je kawałek po kawału każdego dnia. Za "intensywne stosowanie" uznano spożycie produktu na poziomie 87 mg produktu dziennie. Miałoby to miejsce podczas ciągłego, ponownego nakładania kosmetyku. Średni poziom intensywności określono na poziomie 24 mg dziennie.

 

Podczas stosowania kosmetyków na średnim poziomie intensywności, szacunkowe wchłonięcie chromu z 10 różnych produktów kosmetycznych przekroczyłoby dopuszczalną dzienną dawkę. Chrom jest odpowiedzialny za powstawanie nowotworów żołądka. Intensywne stosowanie niebezpiecznych kosmetyków może doprowadzić do nadmiernej ekspozycji na aluminium, kadm i mangan. Wysokie stężenia manganu mogą wywoływać choroby układu nerwowego.

 

Wyniki nie zaskoczyły większosci naukowców. Twierdzą oni, że wiele produktów kosmetycznych pakowanych jest w metalowe pojemniczki, a to może mieć wpływ na wysokość stężeń metali, wykrytych przez badaczy. Niemniej jednak wszyscy zgadzają się, że powinno sie określić bezpieczne poziomy stężeń toksycznych metali w kosmetykach i że powinno sie przeprowadzać regularne kontrole, zwłaszcza tych kosmetyków, przy których istnieje wyższe prawdopodobieństwo połknięcia lub absorpcji.

 

Personal Care Products Council, stowarzyszenie branżowe reprezentujące branżę kosmetyczną, w oświadczeniu poinformowało, że śladowe ilości metali w produktach do ust muszą być dodawane. Dodali również, że to żywność jest głównym źródłem wielu metali ciężkich, występujących naturalnie w przyrodzie i w porównaniu z nimi - ekspozycja na metale pochodzące z produktów kosmetycznych do ust - jest minimalna. Według przedstawionych przez nich wyników, codziennie śladowe ilości chromu i kadmu z produktów do ust wynoszą mniej niż 1% codzienniej ekspozycji, jaką człowiek jest w stanie pozyskać z pożywienia. W przypadku manganu, dzienne spożycie w żywności jest ponad 1000-krotnie większe, niż ilość otrzymana z produktów do ust.

Badanie zostało opublikowane 2 maja, w czasopiśmie "Environmental Health Perspectives".

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen