Co jeść, aby ochronić skórę przed szkodliwymi promieniami UV?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Niezależnie od tego, czy wybieramy się na wakacje do ciepłych krajów, czy też po prostu wychodzimy na spacer w letni, słoneczny dzień, powinnyśmy zabezpieczyć naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Można wykorzystać do tego krem z filtrem i kapelusz z szerokim rondem, ale warto wesprzeć naturalną ochronę komórek skóry poprzez pewne modyfikacje w diecie.

Czy wiedziałaś, że niektóre spożywane przez Ciebie pokarmy mogą korzystnie wpływać na stan Twojej skóry podczas lata? Gdy eksponujemy ciało na działanie promieni słonecznych, liczba przeciwutleniaczy we krwi zmniejsza się. Wówczas należy zwiększyć spożycie pokarmów, które obfitują w przeciwutleniacze, aby zachować pożądaną równowagę w organizmie. Poszczególne owoce i warzywa chronią komórki skóry przed szkodliwymi promieniami UV. Warto zawrzeć te pokarmy w codziennej diecie, ponieważ to inwestycja w przyszłe piękno.

Najpopularniejsze przeciwutleniacze dostępne w owocach i warzywach to karotenoidy. Nadają pokarmom pomarańczowy lub czerwony kolor i są dla nas bardzo zdrowe. Karotenoidy neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek skóry oraz stany zapalne. W jakich pokarmach znajdziemy najwięcej cennych przeciwutleniaczy?

Granaty

Naukowcy odkryli, że składniki odżywcze zawarte w owocach granatu mogą ograniczać uszkodzenia komórek skóry spowodowane promieniowaniem UV. Warto spożywać same owoce, jak i stosować olejek z pestek granatu, który chroni przed rakiem skóry.

Wiśnie

To zdecydowanie najlepsze źródło pokarmowe jeśli chodzi o melatoninę. Substancja również chroni naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Warto spożywać wiśnie zarówno profilaktycznie, jak i już po poparzeniu słonecznym, ponieważ wówczas skóra szybciej się zregeneruje. Wskazane owoce to również doskonałe źródło witaminy C, która jest kluczowym składnikiem do budowy kolagenu w skórze.

Pomidory

Zawierają przeciwutleniacz zwany likopenem, który neutralizuje wolne rodniki. Szczególnie latem warto spożywać surowe pomidory, np. w ulubionej sałatce czy na kanapce. Doskonale smakuje gaspacho – hiszpański chłodnik pomidorowy.

Marchew

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć marchwi, która zawsze kojarzy nam się ze zdrową skórą – i słusznie! Marchew obfituje w beta-karoteny chroniące skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce. Warzywo zawiera także biotynę, czyli witaminę stymulującą wzrost włosów i paznokci.

Słodkie ziemniaki

Bataty, ze względu na swój ciemniejszy, pomarańczowy kolor, mają wysoką zawartość beta-karotenu. Przeciwutleniacz przekształca się w organizmie w witaminę A, która wspiera zdrowie skóry, wspomagając m.in. produkcję kolagenu.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen