8 owoców, które mają najmniej cukru
Wszystkie owoce zawierają cukier, ale warto pamiętać, że jego zawartość może się bardzo różnić. Gdy decydujemy się na ograniczenie cukru w naszej diecie bardzo często staramy się wyeliminować z jadłospisu napoje gazowane, czekoladę oraz różnego rodzaju słodycze. Jednak mimo wszystko lepiej nie rezygnować całkowicie ze spożywania owoców, ponieważ są one źródłem wielu ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po te owoce, które mają jak najmniej cukru – a wbrew pozorom jest ich sporo!
Truskawki
Te niezwykle aromatyczne owoce zawierają mnóstwo błonnika oraz witaminy C i jednocześnie bardzo mało cukru. W ośmiu średniej wielkości truskawkach znajduje się tylko 8 g cukru.
Brzoskwinie
Chociaż możemy delektować się ich słodkim, pysznym smakiem, to brzoskwinie także cieszą się reputacją owoców o niskiej zawartości cukru. W jednej średniej wielkości brzoskwini znajduje się tylko 13 g słodkiej substancji.
Jeżyny
Jeżyny to leśne, aromatyczne owoce, które, podobnie jak truskawki, zawierają bardzo mało cukru. W tym przypadku 100 g jeżyn odpowiada jedynie 4-5 g cukru i jednocześnie 5,3 g błonnika.
Cytryny i limonki
Tego rodzaju cytrusy może nie nadają się do spożycia w całości, ale są świetnym dodatkiem do wszelkiej maści napojów oraz deserów. Oprócz sporej dawki witaminy C, cytryny i limonki zawierają tylko 2 g cukru.
Melony
To popularna, letnia przekąska, ponieważ zawiera dużą ilość wody. Orzeźwiający deser w postaci kawałka melona to zaledwie 11 g cukru. Oprócz tego do organizmu dostarczamy także potas, witaminę C, a nawet żelazo.
Pomarańcze
Średniej wielkości pomarańcza zawiera około 14 g cukru, a także całą masę witaminy C!
Grejpfruty
Bardziej wytrawny kuzyn pomarańczy zawiera nieco mniej cukru – 11 g.
Awokado
Choć awokado właściwie wcale nie jest słodkie, to w dalszym ciągu klasyfikuje się je jako owoc. Awokado nie posiadają cukru prawie wcale, mają za to sporą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.
Kiedy jeść owoce?
Owoce można z powodzeniem włączać do każdego posiłku. Dostarczamy w ten sposób niezbędne witaminy i minerały do naszego organizmu. Zaleca się spożywanie surowych, nieprzetworzonych owoców. Mają wtedy najwięcej składników odżywczych i najmniej cukru. Lepiej zrezygnować za to z picia soków – ze względu na ich skondensowaną formę, a co za tym idzie – ogromną dawkę słodkości.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 9888 widoków
A pomidor? To w sumie tyż
A pomidor? To w sumie tyż owoc. W sumie stączki to też owoc. :-D
Osobiście za sprawą tego
Osobiście za sprawą tego artykułu - zaczęłam korzystać z produktów o ograniczonej ilości cukru, ale widzę, że mogę dodatkowo uzupełnić swój jadłospis. Taka drobna zmiana (w teorii drobna, bo teraz czytam i analizuję skład wszystkiego co jem), a efekty super - począwszy od redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej, a skończywszy na poprawie ogólnego samopoczucia.
W każdym razie - tak jak pisze poprzedniczka - pomidory też mogłyby znaleźć się na tej liście. Do tego kilka egzotycznych owoców cytrusowych.