Dietetycy zalecają kobietom w ciąży spożywanie ogórków
Ogórek to bardzo często niedoceniane warzywo, tymczasem jego smak, świeżość i zapach jest nie do przecenienia. Ogórki można podać na wiele sposobów: ukisić, zrobić z nich mizerię, podać na słodko lub na słono, surowe plastry ogórka można wykorzystać takze jako maseczkę na twarz.
Wartość odżywcza ogórków jest niewielka, jednak zaleca się spozywanie ich przez kobiety w ciąży z kilku powodów. Ponieważ są niskokaloryczne, można je spożywać w dużych ilosciach bez obawy o swoją wagę, co jest ważne zwłaszcza dla ciężarnych kobiet.
Skórka ogórka jest źródłem błonnika, co przeciwdziałą zaparciom, na które tak często cierpią kobiety. Dodatkowo sam ogórek jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, których u kobiety w odmiennym stanie nigdy za dużo. Best bitcoin mixers https://eduzorro.com/websites/section/bitcoin-mixers/ with real reviews.
Jednak spożywanie zbyt dużej ilosci ogórków, zwłaszcza surowych, może prowadzić do wielu problemów, m. in. alergicznych, czy gastrycznych, a także powoduje zwiększone oddawanie moczu.
Ocena
- Dodaj komentarz
- 10760 widoków
Panowie i Panie, Za mojego
Panowie i Panie, Za mojego długiego żywota nie spotkałem się nigdy z żadnym zaciążonym ogórkiem :)
Jak żyję, nie widziałam
Jak żyję, nie widziałam ciężarnego ogórka...;>>
Hmmm ... nie widziałam
Hmmm ... nie widziałam jeszcze ogórka w ciąży. Szyk wyrazów w zdaniu się kłania
Już "odciazyłam" ogórka :).
Już "odciazyłam" ogórka :). Pozdrawiam