10 produktów spożywczych, które są lekkostrawne

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wiemy, że niektóre pokarmy są łatwiejsze do strawienia od pozostałych. Chociaż organizm potrzebuje różnych składników odżywczych, w tym błonnika, białka oraz tłuszczy, niektóre pokarmy, które w nie obfitują, mogą przyczyniać się do problemów żołądkowych. Przykładem mogą być niektóre warzywa, które są znacznie trudniejsze do strawienia od prostych węglowodanów. Ponadto, tłuszcze i niektóre białka pochodzenia zwierzęcego wymagają większej ilości czasu do strawienia. Po żywność lekkostrawną sięgamy przede wszystkim podczas choroby, gdy organizm jest już wystarczająco zmęczony mobilizowaniem układu odpornościowego. Oto 10 produktów spożywczych, które można w tym czasie zjeść:

  1. Chleb tostowy

Chleb tostowy może być podstawą lekkostrawnej diety, przyda się w powstrzymaniu nudności oraz zgagi. Pieczywo pełnoziarniste, mimo że jest bogate w błonnik, może być trudne do strawienia, dlatego podczas choroby częściej zaleca się spożywanie pszennego chleba oraz bułek.

  1. Biały ryż

Ryż jest dobrym źródłem energii dla naszego organizmu. Ponadto, spożywanie białego ryżu wyklucza wystąpienie takich problemów zdrowotnych, jak biegunka, wzdęcia oraz gazy.

  1. Krakersy bez dodatków

Delikatne krakersy oraz sucharki mogą pomóc w leczeniu porannych nudności oraz niestrawności. Krakersy zawierają dużą ilość węglowodanów, jednak są łagodnym pokarmem, z którym łatwo upora się układ pokarmowy.

  1. Banany

Banany także są doskonałym źródłem węglowodanów, ponadto posiadają delikatną i przyjemną konsystencję, a także są łatwo trawione przez większość ludzi. Ponadto, spożywanie bananów dostarcza do organizmu potas, którego często brakuje podczas choroby.

  1. Przetarte jabłka

Owoce stanowią część zdrowej, zrównoważonej diety, jednak ze względu na obecność błonnika mogą przysporzyć trudności w trawieniu. Ugotowane, przetarte jabłka mogą być bezpieczną alternatywą dla spożycia podczas choroby.

  1. Jajka

Dostarczają do organizmu białko oraz minerały, ponadto są miękkie i łatwe do spożycia. Co ważne, zarówno białko jak i żółtko jajka jest dobrze tolerowane przez układ pokarmowy.

  1. Słodkie ziemniaki

Są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, a przez to są także łatwiejsze w trawieniu. Spożywanie słodkich ziemniaków podczas choroby odnawia florę bakteryjną jelit, co przyczynia się do zdrowia układu trawiennego.

  1. Kurczak

Drób jest dobrym źródłem chudego białka, które pomaga w regeneracji organizmu. Podczas choroby najlepiej spożywać kurczaka bez skóry, gotowanego lub pieczonego.

  1. Łosoś

To doskonała opcja dla osób na co dzień spożywających ryby. Łosoś jest lekkostrawny, bogaty w białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Najlepszym sposobem przygotowania łososia dla osoby chorej jest jego upieczenie.

  1. Żelatyna

Żelatyna jest pożywieniem, które często można dostać w szpitalu po operacji. Łatwe do zjedzenia galaretki spokojnie rozpuszczają się w żołądku i mogą pomóc w przypadku odwodnienia.Podczas problemów z układem pokarmowym należy bezwzględnie unikać ostrych, kwaśnych, tłustych, smażonych potraw oraz alkoholu. Odradza się również stosowanie sztucznych słodzików, które mogą zaostrzyć objawy chorobowe.Pokarmy trudne do strawienia mogą pogorszyć objawy nietolerancji pokarmowej lub alergii. Zanim wyeliminujemy z diety na stałe jakąkolwiek grupę pokarmową, warto abyśmy skonsultowali to z lekarzem. Powinno się zadbać także o zdrowe nawyki żywieniowe: regularność posiłków oraz dokładne przeżuwanie pokarmu.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen