Sześć mitów dotyczących zdrowego żywienia

Kategorie: 

http://www.sxc.hu

Wielu z nas stało się ofiarami różnego rodzaju diet. Spożywanie jednych grup produktów, połączone z eliminacją drugich, błędne przekonanie, że niektóre produkty spożywcze można zastąpić innymi, pomysły i praktyki przyjaciół i znajomych - to wszystko może doprowadzic do skraju wytrzymałości psychicznej i fizycznej.

 

Istnieje wiele mitów dotyczących diet i odchudzania się. Oto najpopularniejsze z nich:

 

1. Zdrowe jedzenie jest zbyt drogie

Zdrowa dieta składa się z produktów, które nie zawierają konserwantów, polepszaczy, zamienników tłuszczu. Wiele osób uważa, że taki sposób odżywiania jest dość drogi. W rzeczywistości ważne jest, zeby wiedzieć kiedy i gdzie kupować takie produkty. Szczególnie korzystne są zakupy warzyw i owoców w okresie ich dojrzewania, ponieważ latem są o wiele tańsze niż zimą. W tym okresie najlepiej zrobić przetwory, które będą cennym i zdrowym źródłem witamin w zimie, zwłaszcza wtedy, gdy są one drogie.

 

2. Nie daje się dziecku owoców i warzyw, których nie lubi

Warzywa i owoce są doskonłym źródłem witamin, minerałów i białek, Jeśli nie są one uwzględniane w diecie dziecka, odbywa się to z duzą szkodą dla niego. Jeśli dziecko nie lubi niektórych owoców i warzyw, to nie problem. Nie należy sie kłócić i zmuszać dziecka, bo stanie się przez to jeszcze bardziej oporne. Owoce i warzywa można spróbować mu podać w postaci puree, w jogurcie, z ryżem. Dodatkowo można włozyć jakiś owoc dziecku do tornistra. Gdy będzie wracało głodne do domu, może nabierze ochoty na smaczne, rumiane jabłko lub gruszkę.

 

3. Owoce suszone, w puszkach lub mrożone nie są tak zdrowe jak świeże

Dietetycy twierdzą, że zdrowa, zbilansowana dieta powinna zawierać co najmniej 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia. Zimą dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców jest bardzo utrudniony. Zmagazynowane w lecie produkty zaczynają pleśnieć, często stają się ofiarą gryzoni. W tym okresie czasu najzdrowiej jest sięgnąć po mrożonki lub przetwory. Według lekarzy, mrożone, konserwowane i suszone owoce mają takie same właściwosci odżywcze, jak te swieże.

 

4. Chudnie się, gdy się pomija śniadania

Śniadanie jest ardzo ważnym posiłkiem, który dostarcza organizmowi energii na cały początek dnia. Unikając śniadań, można narazić się na osłabienie, uczucie zmęczenia i mdłości. Dodatkowo - będąc głodnym - podczas następnego posiłku zje sie z pewnością więcej, niż się planowało, co negatywnie może wpłynąć na figurę.

 

5. Spożywamy tylko tyle soli, ile dodajemy sami do potraw

W rzeczywistości 75% soli znajduje się w przygotowywanej żywnosci. Przecietnie spożywamy 8,6g soli dziennie. Dzieci są bardziej wrażliwe na sól, niż dorośli. Lekarze zalecają dostosowywanie ilosci soli do wieku dziecka. Dziecko w wieku 1-3 lata nie powinno spożywać więcej, niż 2g soli dzienie, gdy tymczasem dieta 10-latka może zawierać 5g soli dziennie.

 

6. Przetworzone produkty nie są tak dobre, jak świeże

Często jest to prawda, jednak wszystko zależy od sposobu przetwarzania jedzenia. Najzdrowsze oczywiście są mrożonki. Warzywa i owoce mrożone są w bardzo niskich temperaturach i jest to szybki proces. W takim przypadku struktura owoców i warzyw pozostaje nienaruszona i zachowują one wszystkie swoje właściwości.

 

 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen