Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów pozostałych po ciąży?

www.dreamstime.com

Przyrost masy ciała w czasie ciąży to sprawa czysto fizjologiczna, za którą odpowiedzialny jest żeński hormon - estrogen. Od samego początku ciąży, ciało ciężarnej kobiety zmienia się powoli, ale konsekwentnie, gromadząc tkankę tłuszczową w pośladkach, biodrach i brzuchu.

 

Zgromadzony tłuszcz służy jak amortyzacja, chroniąc zarówno samą ciężarną, jak i płód, przed ewentualnymi urazami, a także przygotowuje organizm kobiety do karmienia piersią. Utrata nadprogramowej masy ciała przez kobiety, które urodziły dziecko, trwa zazwyczaj tyle, ile jej przyrastanie, tj. około 8-9 miesięcy, przy zachowaniu optymalnego odżywiania się i utrzymaniu odpowiedniego stylu życia. Żywienie w trakcie karmienia piersią powinno być pełnowartościowe, ale tłuszcze zwierzęce i węglowodany powinny stanowić nie więcej, niż 1/3 tej diety.

 

Kobiety cieżarne i karmiące nie powinny, wbrew obiegowej opinii, "jeść za dwie osoby". Jedna, za to pełnowartościowa porcja posiłku, jest w pełni wystarczająca. Racjonalna dieta plus nawet niewielka aktywność fizyczna pozwoli w sposób całkowicie naturalny pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jeśli jednak, pomimo podejmowanych prób, nie udaje się schudnąć, należy skonsultować się z lekarzem endokrynologiem. Istnieje bowiem możliwość, że przyczyną utrzymującej się nadwagi mogą być problemy zdrowotne.

 

 

Ocena

Brak głosów

Okres pociążowy jest doskonałym czasem do tego by zmienić swoje nawyki żywieniowe, ze względu na to, że defacto karmimy malucha tym co jemy. Z uwagi na to powinnyśmy zwrócić szczególną na to by posiłki były tak jak wspominacie pełnowartościowe czyli bogate we wszelkie składniki odżywcze. Z dietą zatem bardzo rozsądnie, należy to rozłożyć na dłuższy okres czasu tak, by odchudzanie było bezpieczne zarówno dla matki jak i malucha.