Cudowne właściwości świeżych soków i przypraw

Kategorie: 

www.sxc.hu

Na dworze robi się coraz cieplej, a upał potrafi wykończyć nawet najsilniejszego człowieka. Aby wzmocnić organizm, warto sięgnąć po świeże soki z owoców i warzyw. Są one szczególnie korzystne w sytuacji, gdy czujemy się przytłoczeni, zmęczeni, ospali lub zaczynamy reagować alergicznie na czynniki zewnętrzne. 

 

 

Wiele osób myśli, że wyciskanie soków jest bardzo trudne, a czyszczenie sokowirówki zajmuje dużo czasu. Jednak, zważywszy na dobroczynne właściwości świeżych soków owocowo-warzywnych, warto poświęcić trochę czasu. Stworzenie ulubionego przepisu na idealną mieszankę soków z marchwi, pomidorów, buraków, papryki, jabłek, gruszek, cytrusów i innych owoców i warzyw, jest kwestią raczej indywidualną, wymagającą wielu prób.

 

1. Ogórki

Ogórki są idealnym głównym składnikiem soków. Zawierają one 95% wody (która wspomaga nawilżenie organizmu i usuwanie toksyn) oraz witaminę B. Jeśli czujemy się osłabieni, pozbawieni energii, warto włączyć sok ogórkowy do swojej mieszanki.

Ogórki są jednym z tych cudownych warzyw, które poprawiają stan skóry i włosów. Mają one również właściwości przeciwzapalne i pomagają zmniejszać obrzęki i zaczerwienienia twarzy. Krzem i siarka zawarta w ogórkach przyspiesza porost włosów.

Ogórki, podobnie jak pietruszka, likwidują nieprzyjemny oddech. Fitochemikalia zawarte w ogórkach zabijają bakterie, które są przyczyną nieświeżego oddechu. Warto włączyć te warzywa do swojej diety również wtedy, gdy się odchudzamy. Ogórki przyspieszają metabolizm, są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość wody, przez co wspomagają utratę wagi.

Sterole roślinne zawarte w ogórkach zmniejszają poziom cholesterolu LDL. Oprócz wszystkich tych zadziwiających właściwości, ogórki są użyteczne w łagodzeniu stanów zapalnych, np. w bólu stawów.

 

2. Pietruszka

Pietruszka to idealny detoksykant. Roślina ta jest bogata w witaminy C, D, K i A, zawiera też chlorofil, który odciąża wątrobę z toksyn, usuwa nieprzyjemny zapach ciała i nieświeży oddech, oczyszcza przewód pokarmowy i pomaga przy niedokrwistości.

Natkę pietruszki można dodawać do wszystkich soków. Pomoże ona wypłukać toksyny i usunąć nadmiar płynu z organizmu. Pietruszka, podobnie jak ogórki, ma właściwości przeciwzapalne.

 

3. Cytryna

Najlepiej rozpoczynać dzień z filiżanką ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Cytryna, podobnie jak ogórki i pietruszka, pomaga usuwać z organizmu toksyny, pomagając zwłaszcza wątrobie.

Sok cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wszystkich soków. Witamina C stymuluje układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu zakażeń. Cytryna zawiera również flawonoidy, które poprawiają krążenie krwi i zmniejszają stany zapalne. Wiele osób uważa, że - podobnie jak kwasek cytrynowy - posiada ona właściwości zwiększające kwasowość organizmu, jednak w rzeczywistości cytryna pomaga zrównoważyć poziom pH.

 

4. Imbir

Imbir ma wiele przydatnych cech, jednak znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Imbir zawiera gingerole - związki przeciwzapalne, które pomagają pozbyć się np. zapalenia stawów. Ponadto imbir stymuluje układ odpornościowy. Wystarczy dodać trochę zimnego soku imbirowego do ciepłej wody, aby uzyskać napój o właściwościach napotnych, który pomaga usunąć toksyny z organizmu. Zbawczy wpływ na cerę będzie miał domowej roboty tonik do twarzy zrobiony z 2 ogórków, 2 garści natki pietruszki, 1 cytryny i pół korzenia imbiru.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen