Naukowcy usiłują rozwiązać zagadkę pochodzenia alergii

Kategorie: 

Źródło:

Orzeszki ziemne, pyłki, niektóre z najmniejszych i najmniej groźnych substancji mogą stać się śmiertelnym zagrożeniem, jeśli jest się na nie uczulonym. Te przesadne reakcje organizmu powoduje układ odpornościowy, który myli substancje nieszkodliwe z groźnymi patogenami.

 

W większości przypadków powstają przeciwciała IgE, które są wytwarzane, gdy organizm rozpoznaje obecność szkodliwych substancji. IgE stymulują komórki w celu uwolnienia substancji chemicznych, które powodują odpowiedź immunologiczną, mogącą objawiać się na wiele różnych sposobów.

 

Alergia na pyłki lub katar sienny powstaje zwykle w drogach oddechowych, następuje wtedy produkcja histaminy. To z kolei prowadzi do wzrostu wytwarzania śluzu, który zatyka nos i sprawia trudności w oddychaniu.

 

Ostatnie badania wykazały, że białko zwane BetV1, które zawierają alergenne pyłki, jest bardzo podobne w strukturze do białka wytwarzanego przez niektóre pasożytnicze robaki. Może być to wyjaśnienie, dlaczego ludzki organizm reaguje w ten sposób podczas kontaktu z pyłkami.

 

Białka występujące w orzeszkach ziemnych, a także substancjach chemicznych stosowanych w lekach i materiałach, takich jak lateks, także mogą stymulować reakcje alergiczne. Przybierają one różne formy, wysypki skórne, nudności, a w skrajnych przypadkach może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

 

Badania wykazały, że na prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u danej osoby składa się wiele czynników. Twierdzi się na przykład, że ludzie, którzy nie mają kontaktu z alergenami w młodym wieku, są na nie bardziej narażeni, gdy podrosną. Choć potrzeba więcej dowodów, by udowodnić tę teorię, może być to wyjaśnienie, dlaczego wskaźnik alergii wzrósł, gdy wzrosła także higiena oraz warunki sanitarne.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen