Kategorie:
Podczas stosowania większości diet, lekarze zalecają spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, które uważane są za niskokaloryczne "zapychacze". Jednak badania przeprowadzone przez naukowców z Purdue University udowodniły, że w długoterminowej perspektywie, jest to zła decyzja.
Jak podaje The Daily Mail, długotrwałe spożywanie owoców i warzyw nie zaspokaja głodu i nie zapewnia uczucia sytości. Dodatkowo testy wykazują, że jeśli pijemy sok owocowy do posiłku, to nasila on jeszcze uczucie głodu. W efekcie powoduje to zwiększenie masy ciała, ponieważ podczas posiłku spożywamy setki dodatkowych kalorii.
Eksperyment z 34 ochotnikami o różnej masie ciała pozwolił ustalić, że wprowadzenie soku do codziennej diety przez okres 8 tygodni skutkowało wzrostem wagi o 1,5-2 kg, ponieważ sok owocowy sprawiał, że w ciągu dnia ludzie spożywali o około 400 kcal więcej.
Według prowadzącego badania - Richarda Meyttsa, gdy podano wolontariuszom do jedzenia na obiad ser i makaron, wartość energetyczna takiego posiłku utrzymywała się średnio na poziomie około 785-821 kcal. Jednak gdy rozpoczynali oni kolację od szklanki soku owocowego - jedli więcej, a kaloryczność spożytego posiłku wzrastała do 891 kcal. Stąd prosty wniosek, że włączając do diety owoce i warzywa, nie straci się na wadze - podsumowali naukowcy.
Komentarze
Dobra strona dla odchudzających się http://penetratory.pl/ . Jest tam ranking tabletek na odchudzanie same sprawdzone preparaty.