Zielone jabłka – źródło zdrowia i urody

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zielone jabłka oferują nam wiele korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Są one pełne substancji odżywczych, błonnika, minerałów i witamin, niezbędnych dla ogólnego dobrego stanu zdrowia. Poznaj 5 szczególnych zalet płynących z konsumpcji tych aromatycznych owoców:

 

Zwiększony metabolizm

Zielone jabłka mają wysoką zawartość błonnika, co pomaga w pobudzeniu naszego metabolizmu. W tym przypadku tyczy się to jednak owoców ze skórką – obierając je pozbywamy się większości cennego błonnika. Spożywanie jabłek ze skórką poprawi ogólny stan naszego zdrowia, ponieważ w ten sposób oczyszczamy organizm z toksyn. Szczególnie dobrze podziałamy na naszą wątrobę i układ trawienny.

 

Niska zawartość tłuszczu

Jabłka mają niską zawartość tłuszczu, co korzystnie wpływa na ciśnienie krwi w naszym organizmie. Prawidłowe ciśnienie krwi zapobiega chorobom serca oraz udarom. Zielone jabłka są także wyjątkowo bogate w witaminę K, która zmniejsza ryzyko występowania niebezpiecznych zakrzepów krwi.

 

 

Bogate źródło witaminy A i C

Zielone owoce są doskonałym źródłem witaminy C, która chroni komórki naszej skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ma to bezpośredni związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia raka skóry, a także zmniejsza powstawanie nieestetycznych przebarwień i zmarszczek. Z kolei witamina A korzystnie wpływa na nasze oczy i wzrok.

 

Zdrowe dla kości

Jabłka są dobrym źródłem witamin i minerałów – wśród nich znajdziemy także wapń. Codzienna konsumpcja jabłek korzystnie wpłynie na kondycję zdrowotną naszych zębów oraz kości.

 

Zapobieganie starzeniu

Spożywanie zielonych jabłek może spowolnić proces naszego starzenia i poprawić wygląd naszej skóry. Dzięki wartościom odżywczym owoców zyskamy świeży, młodzieńczy i zdrowy wygląd.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen