Jaką dietę powinny stosować kobiety z rakiem piersi?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Właściwe jedzenie to podstawa naszego zdrowia, która nie tylko chroni nas przed wieloma chorobami, ale też pomaga w ich leczeniu. Badania wskazują na to, że rak piersi jest chorobą o silnym podłożu hormonalnym, co szczególnie wymaga kontrolowania swojej wagi oraz stosowania odpowiedniej diety.  

Dr Gertraud Maskarinec, lekarz medycyny prewencyjnej oraz epidemiolog żywienia z Uniwersytetu Hawajskiego twierdzi, że chociaż nie ma tak zwanej „najlepszej diety” zapobiegającej lub leczącej raka piersi, najważniejsze jest unikanie otyłości. Szczególnie u kobiet po menopauzie, w wieku powyżej 50 lat, otyłość jest najbardziej niepokojącym czynnikiem ryzyka względem tej choroby.

 

Żeby utrzymać prawidłową masę ciała, konieczne jest stosowanie zbilansowanej diety, która uniemożliwia przybieranie na wadze. Nie ma więc konkretnego pokarmu, który jest lekarstwem na raka, a raczej ważne jest zachowanie równowagi w spożywanych produktach.

 

Specjaliści wymieniają, że najlepszymi zmianami, które możemy wprowadzić do naszego życia, aby ochronić się przed rakiem lub wspomóc jego leczenie są: regularna aktywność fizyczna, rzucenie palenia, ograniczenie spożycia alkoholu oraz zdrowa dieta.

 

 

Co jednak kryje się za sformułowaniem „zdrowa dieta”? Powinna ona obejmować jak najwięcej świeżych warzyw, produktów o wysokiej zawartości błonnika oraz białka roślinnego. Spożywane przez nas produkty powinny zawierać przeciwutleniacze (na przykład w awokado, orzechy), ponieważ chronią one przed rakiem.

Zaleca się spożywanie warzyw kapustnych, takich jak brokuły, kalafior oraz brukselka, ponieważ są one idealnym połączeniem przeciwutleniaczy oraz błonnika. Podczas chemioterapii można łatwo się odwodnić, z powodu mdłości oraz niespożywania wystarczających ilości jedzenia. Właśnie błonnik pozwoli na dłuższe nawodnienie oraz odżywienie organizmu.

 

Równie ważne jest spożywanie chudego białka, takiego jak ryby lub soja. Pokarmy proteinowe są szczególnie istotne, gdy walczy się z rakiem, ponieważ wspomagają one odporność naszego organizmu. Potrzebujemy białka do produkcji przeciwciał oraz masy mięśniowej, aby zmniejszyć utratę wagi.

 

Dla wielu pacjentek z rakiem piersi jedzenie może być sporym wyzwaniem, ponieważ choroba ta oraz formy jej leczenia łatwo pozbawiają apetytu. Warto jednak mieć świadomość, że utrata wagi jest niepokojącym symptomem, który należy starać się wyeliminować. Dlatego zaleca się współpracę z dietetykiem, aby odżywiać się możliwie jak najbardziej wartościowo. Podczas choroby równie ważne jak odżywienie organizmu jest jego nawodnienie. Należy pić dużo wody, ale za to unikać napojów o wysokiej zawartości cukru.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen