Jak zachować domowe, tradycyjne przepisy, a jednocześnie jeść zdrowo?

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nie ma nic bardziej apetycznego, niż tradycyjna, domowa kuchnia, którą znamy od dziecka. Niestety osoby, które decydują się na odchudzanie, często porzucają przepisy swoich mam i babć, decydując się na bardziej nowoczesne dania. Czy jednak zawsze jest to konieczne? A może w tej kwestii osiągalny jest kompromis i da się połączyć smaczne ze zdrowym?

Zdrowa dieta kojarzy nam się z produktami takimi, jak płatki owsiane, orzechy, świeże owoce i warzywa oraz chude mięso – i chociaż z takich pokarmów także da się skomponować smaczne menu, nijak ma się ono do naszej tradycyjnej, domowej kuchni.

 

Może być to spore uprzykrzenie życia, w końcu tradycyjne przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, budują silne więzi w rodzinie i przywołują piękne wspomnienia. Dietetycy sądzą jednak, że bez względu na to, jaką kuchnie posiada nasza kultura, jesteśmy w stanie sprawić, aby była ona zdrowa.

 

Nawyki żywieniowe można poprawić bez całkowitego porzucania rodzimej kuchni. Najważniejsze jest jedynie to, aby stosowana przez nas dieta była zróżnicowana – powinna zawierać pełne ziarna, białko, owoce, warzywa, nabiał oraz zdrowe tłuszcze.

 

Po drugie, należy stosować się do tego, aby nasze posiłki nie przekraczały naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Nie należy więc przesadzać z wielkością spożywanych porcji, tłuszczami nasyconymi, cukrem, a także z solą.

 

 

Wiadome jest, że od czasu do czasu, na przykład w święta, możemy pozwolić sobie na tradycyjny, obfity posiłek, bez żadnych zamienników. Jednak na co dzień warto odrobinę zmodyfikować przepisy polskiej kuchni, przede wszystkim: 

 

- dodawać do potraw więcej świeżych ziół i przypraw,

- spożywać mniejsze ilości sosów,

- kontrolować ilość zużywanego do gotowania oleju (każda łyżka to około 120 kcal),

- częściej piec mięso, niż je smażyć,

- dodawać do potraw więcej owoców i warzyw,

- zmniejszyć spożycie dodatków takich, jak ryż i ziemniaki,

- stosować ciemne, pełnoziarniste pieczywo, zamiast jasnego, pszennego.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen